Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Δύσκολες ώρες, η βλακεία φέρνει μπόρες

Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι,

Η μέρα είναι Τετάρτη και το ρολόι γράφει 21:14. Έχοντας καταναλώσει το μεσημεριανό μου κατά τις 19:30 μετά από μια δύσκολη μέρα (αγαθά κόποις κτώνται, και όποιος θέλει να γίνει επιστήμονας καλά να πάθει) και έχοντας πιει δυο μπύρες ήρθα και νύσταξα που λέτε. Και εκεί που είχα χαλαρώσει και σκεφτόμουνα τον καναπέ μου είπα να δω ειδήσεις.
Εδώ τελειώνει το σκηνικό της χαλαρότητας. Καλά τα πρώτα θέματα ήταν τα κλασσικά η κυβέρνηση τα έκανε σαλάτα με το φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης και την αναθεώρηση του Α.Ε.Π. και στο ΠΑΣΟΚ οι δελφίνοι σκίζονται. Ο Big Beni (Βαγγέλης) κατηγορεί το Παιδί (George) και τούμπαλιν. Η καθημερινότητα της Ελλάδος.
Ωστόσο μια άλλη καθημερινότητα με χάλασε πολύ. Έγινε ό,τι έγινε με την υγεία του Αρχιεπισκόπου και βγήκε η απόφαση ότι η μεταμόσχευση απορρίπτεται. Την απόφαση όμως δεν την πήρε κάποιος τυχαίος. Ο καθηγητής κ. Τζάκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά (και χέρια πάνω από όλα) στο θέμα της Ηπατολογίας, αυτά έμαθα διαβάζοντας διάφορα για την καριέρα του. Αφού πήραν αυτήν την τροπή τα πράγματα ξαναρχίσαμε τον παλιό καλό μας χαβά. Κάποιο φωστήρες, γιατί πρόκειται για μεγάλα φωτεινά μυαλά, το είχαν πει. Ο κ.Τζάκης και όλοι οι άλλοι καλοί επιστήμονες που αποφάσιζαν ήταν ανίδεοι. Βλακές. Αυτός ο επιστήμων που εκδιώχθει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ακατάλληλος και στην Αμερική διαπρέπει έχοντας στο βιογραφικό του περίπου 3500 επεμβάσεις δεν ξέρει τι του γίνεται.
Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, έχουμε μεγάλα κόμπλεξ ακόμα. Δεν φτάνει που διώχνουμε τους άριστους επιστήμονές μας στο εξωτερικό, όταν δεν μας αρέσει κάποια κίνησή τους τους πετροβολούμε. Δεν είμαι αυτόκλητος συνήγορος του χειρουργού, ούτε τον παινεύω για να τον παινέψω. Υπάρχουν κάποια στοιχεία για την επιστημονική του υπόσταση.
Δυστυχώς πολλοί από αυτούς που το παίζουν κάποιοι στην εσωτερική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και δεν μιλώ συγκεκριμένα τώρα πάνω στο προηγούμενο θέμα, αυτοί που κόπτονται για το καλό του Ελληνικού Πανεπιστημίου και είναι κριτές των πάντων υπολείπονται συνήθως των περιστάσεων. Δυστυχώς..... για να μην πω τίποτα άλλο.

9 σχόλια:

industrialdaisies είπε...

Καπετάνιοοο,

πόσο δίκιο έχεις! Εγώ γενικά δεν ανοίγω σχεδόν ποτέ τηλεόραση -πώς έσπασε ο διάολος το ποδάρι του κι έπεσα κι εγώ πάνω στα συγκεκριμένα, δεν έχω καταλάβει ακόμη.

Και με ενόχλησε τρομερά το σκηνικό. Στον στενό μου κύκλο περιλαμβάνονται ιατροί τους οποίους και ρώτησα και μου είπαν πως σε τέτοιες περιπτώσεις καρκίνου η μεταμόσχευση είναι φοβερά φιλόδοξη απόπειρα και πως στην ιατρική, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, άλλες μέθοδοι προτιμώνται. Ο.Κ., μέχρι εκεί όλα καλά. Ίσως το γεγονός ότι πρόκειται για ΤΟΝ Χριστόδουλο να έκανε κάποιους να πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν τους νόμους της φύσης και θα σωθεί. Είναι, όμως, κάτι το οποίο ο ίδιος γνώριζε και επέλεξε.

Όταν είδα όλους αυτούς τους γνωστούς "ακαδημαϊκούς" να θριαμβολογούν για την αποτυχία του συναδέλφου τους, να επαίρονται για τη διάνοιά τους αηδίασα. Πόση φτήνια, κακογουστιά και φιλοδοξία κουβαλάνε -γαμώ το κεφάλι τους; (συγνώμη...) Και δεν είναι καν ότι συμπαθώ τον Χριστόδουλο -τουναντίον. Είναι, όμως, το λιγότερο κακοήθεια να θριαμβολογείς πάνω από την αποτυχία της θεραπείας ενός ασθενούς -ο οποίος δεν έχει, ούτε είχε από πριν, ελπίδες επιβίωσης.

Ήμαρτον -το προεδριλίκι και η καρέκλα τους έχει κάνει όλους παράγκα... Κρίμα τα πτυχία, τη γνώση και την εξουσία τους. Άθλιοι...

Καλημέρα! :)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Με πρόλαβε το βιομηχανικόλέλουδο, τα είπε όλα! :-(

Captain Harbour είπε...

Ούτε εγώ τον πάω σαν θεσμικό παράγοντα τον Χριστόδουλο αλλά πες είναι αυτό που είναι, να κάνει μεταμόσχευση. Εγώ θα θέσω ένα ερώτημα εδώ. Γιατί να προηγηθεί στη λίστα μοσχευμάτων ένας άνθρωπος 65-70 ετών και να περιμένει ένας νέος 30 ετών που έχει όλη την ζωή μπροστά του; Έστω κι αν είναι ο παμμέγιστος άνθρωπος πάνω στη γη γιατί να γίνει αυτό; Είμαι της άποψης "ουδείς αναντικατάστατος".
Δεν το λέω με ρατσιστική διάθεση και ούτε καταδικάζω σε θάνατο του γηραιότερους. Ίσα ίσα τους εκτιμώ και τους σέβομαι. Αλλά γιατί ν αμείνουν π.χ. κάποια παιδάκια ορφανά;
Θέλω την άποψή σας.

Χαιρετισμούς

industrialdaisies είπε...

Την ίδια απορία είχα κι εγώ καπετάνιο.

Όχι ακριβώς έτσι διατυπωμένη -απλά γιατί να πάρει προτεραιότητα κάποιος από κάποιους άλλους, είτε αυτοί είναι γέροι είτε νέοι; Το θεωρούσα μεγάλη προσβολή, πέρα από προσβολή στον άνθρωπο και για την ίδια την ιατρική επιστήμη που θεωρητικά γνωρίζει ανθρώπους κι όχι προσωπικότητες.

Ρώτησα και μου είπαν πως δεν πήρε τη σειρά κάποιου -απλά ότι η προτεραιότητα πάει ανάλογα και με την σοβαρότητα της κατάστασης. Άρα, αν κάποιου η κατάσταση είναι κρισιμότερη από κάποιου άλλου υποτίθεται ότι μπαίνει σε λίστα πριν από αυτόν. Θέλω να το πιστέψω -άσε που δεν έχω ιδέα πώς λειτουργούν λίστες αναμονής και πώς κρίνεται η κρισιμότητα (μου φαίνεται και λίγο αστείο κάποιος με λιγότερο σοβαρό πρόβλημα και ανάγκη μοσχεύματος να υποσκελίζεται πάντα από κάποιον άλλο που είναι σε χειρότερη κατάσταση -έτσι θα φτάσει κι αυτός στην χειρότερη κατάσταση!)

Αν είναι έτσι, ο.κ. καταλαβαίνω. Το αντίθετο θα με έκανε εντελώς τούρμπο.

Καλό Σαββατοκύριακο! :)

Captain Harbour είπε...

Γεια σου Μαργαρίτα και καλημέρα,

Θα ψάξω να το βρω είμαι πολύ περίεργος να δω πως δουλεύει το σύστημα.
Καλό Σαββατοκύριακο! ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. Και καμιά βόλτα να ξελαμπικαρουμε.

Χαιρετισμούς

SparksScribbler είπε...

Επειδή τυγχαίνει να το ξέρω να σας διαφωτίσω για το πως δουλεύει το σύστημα με τις μεταμοσχεύσεις στην Αμερική. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τη "λίστα". Ένας από αυτούς είναι το πότε μπήκες στη λίστα, δηλαδή συνήθως τηρείται χρονική προταιρεότητα. Αν όμως κάποιος σε χειρότερη κατάσταση μπει στη λίστα μετά από κάποιον που μπορεί να περιμένει κι άλλο παίρνει αυτός το μόσχευμα. Κι αυτό γίνεται επειδή σε μια εβδομάδα ο ασθενής με τη χειρότερη κατάσταση μπορεί να είναι παρελθόν. Αυτές οι περιπτώσεις βέβαια είναι σπάνιες γιατί συνήθως όταν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ο ασθενής είναι σε σχετικά καλή κατάσταση ακόμα, δεν τον αφήνουν να χειροτερέψει γιατί μετά, ακόμα κι αν βρεθεί μόσχευμα, μπορεί να μην επιτρέπει η κατάστασή του τη διαδικασία μεταμόσχευσης...
Για το πως δουλεύει το σύστημα στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα, δεν ξέρω, δεν έτυχε να ακούσω κάτι...

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα Ελισαβετ,

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Θα ψάξω για το πως είναι η διαδικασία εντός των τειχών....

Χαιρετισμούς

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπήρχε κανενας ουσιαστικός λόγος να προηγηθεί ο Χριστόδουλος στη διαδικασια της μεταμοσχευσης και πολύ σωστά αξιολόγησαν το θέμα και την ακύρωσαν.
Τώρα για τον Τζάκη,ήταν αναμενόμενο ότι θα του έθεταν εμπόδια στην ακαδημαική του καριέρα στην Ελλάδα,ασφαλώς φταίει αυτό που αναφέρεις οτι οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί φταίει εξίσου όμως το ότι τα ΑΕΙ έχουν γίνει ενα είδος οικογενειακού μαγαζιού και οι περισσότερες θέσεις προορίζονται για τα τέκνα η τους συγγενείς νυν διδασκόντων.Δε ξέρω τι απο τα δυο έγινε στη δική του περίπτωση αλλα γνωριζω ότι σε πολλους αξιόλογους επιστήμονες δε δωθηκε η ευκαιρία για ακαδημαικη πορεια για κατι τέτοιο.

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα Ελένη,

Σόι πάει το βασίλειο...
το βλέπεις και το βλέπω...
το θεωρούν τσιφλικι τους

Ευχές για όμορφο βράδυ