Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Χρωμοσωματικές Ανωμαλίες

Ακόμα θυμάμαι χαρακτηριστική κουβέντα που είχα με τον καθηγητή της βιολογίας στην τρίτη (;) τάξη του Γυμνασίου. Εγώ λάτρης των αποχρώσεων του μπλε και του πράσινου στα μάτια των συμμαθητριών μου βάλθηκα να μάθω πως εξηγεί η επιστήμη αυτήν την όμορφη διαφορετικότητα. Ενώ εγώ συνδύαζα το φαινόμενο αυτό με κάποια εξαίσια λειτουργία στους οργανισμούς τους ήρθε ο κύριος καθηγητής και εξήγησε ότι δεν συμβαίνει τίποτε άλλο από χρωμοσωματικές ανωμαλίες.
Ύστερα από χρόνια κάθομαι και μελετώ τις διαφορές ανάμεσα στον φιλελευθερισμό, την εξέλιξή του τον νεοφιλελευθερισμό και την σοσιαλδημοκρατία. Σύμφωνα με το φιλοσοφικό ρεύμα του φιλελευθερισμού ο κάθε άνθρωπος έχει την απόλυτη ελευθερία τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο. Επίσης δεν υπάρχει κανενός είδους κρατική παρέμβαση σε καμία έκφανση της καθημερινότητας. Ζει σε μια ελεύθερη αγορά και δρα με μόνο κίνητρο της ευημερία του. Ωστόσο η απότομη εφαρμογή του εφαρμογή του σε οικονομίες επέφερε καταρρεύσεις όπως αυτή της Αργεντινής το 2002.
Η απόλυτη αυτή ελευθερία και η έλλειψη της παρουσίας του κράτους δημιουργούν πολλά προβλήματα κυρίως σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Έτσι έρχεται η εξέλιξη του φιλοσοφικού αυτού ρεύματος, ο νεοφιλελευθερισμός. Πέραν της ελευθερίας του ανθρώπου, ως οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού όντος εφαρμόζεται και η κρατική παρέμβαση σε τομείς κρίσιμους για την ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου όπως την υγεία, την παιδεία κ.λ.π.
Ο φιλελευθερισμός σαν σύστημα που απαιτεί συνεχή ανάπτυξη δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, στην οικονομία στην κοινωνική συνοχή αλλά και στρατιωτικές κρίσεις.
Η σοσιαλδημοκρατία η οποία εκφράζει την υποταγή του ατόμου στο σύνολο με ότι αυτό συνεπάγεται πλήττεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη Η κυριαρχία του συνόλου, η επέμβαση του κράτους για το καλό του και η άρνηση της αποδοχής της απόλυτης ελευθερίας στην αγορά είναι χαρακτηριστικά του συστήματος. Είναι η απόλυτη έκφραση της κεντροαριστεράς αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα τέτοιο χώρο.
Η σοσιαλδημοκρατία μετά από μια περίοδο σημαντικής παρουσίας στην Ευρώπη περνά στο περιθώριο δίνοντας την εξουσία σε πιο φιλελεύθερες παρατάξεις. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι πολίτες άφησαν πίσω τους εποχές όπως αυτές των Μιτεράν, Σρέντερ κύριων εκφραστών της κεντροαριστεράς και έχουν γυρίσει σε πιο δεξιές κυβερνήσεις Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Σουηδία. Ο κόσμος απογοητεύτηκε από τις επιδόσεις του συστήματος και στράφηκε μαζικά προς ηγέτες που θα τους παρέχουν την ελευθερία που επαγγέλλεται ο φιλελευθερισμός. Ωστόσο σύμφωνα με Naomi Klein οι αγορές μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής κρίσεων.
Αν η σοσιαλδημοκρατία είναι το πράσινο και ο νεοφιλελευθερισμός το μπλε με μια παράλογη λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν χρωμοσωματικές ανωμαλίες στο πολιτικό σκηνικό.
Ίσως θα ήταν πιο λογικός ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός που επαγγέλλεται ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν που έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση.

Πηγές: Εφημερίδα Καθημερινή, Wikipedia.org, e-rooster.gr
Σχετικά βιβλία:
The Shok Doctrine: The Rise of the Disaster Capitalism, Naomi Klein, Εκδόσεις Allen Lane
Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία, Τάκης Μίχας και Δημήτρης Σκάλκος, Εκδόσεις Ελάτη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχας εχει πολυ μοιχευμενη οψη της Ελλαδως (φακελακι). Ο Μιχας μαλων μονο
ξερει δημοσιους υπαλληλους που δεν παν σε ιδιοτικα σχολεια η νοσοκομεια.
Πως εξειγει την φροντιστηριομανια τον Ιαπονων; Στην Αμερικη, οι Ελληνες, οι
Εβραιοι, οι Κορεατες κλπ παν στα φροντιστιρια. Ο Ελλην χαρακτηριζετε διεθνως
απο τον φανατισμο του για τη μορφοση. Μονο ενας που λατρευει τον Παπα Ρωμης
μπορει να μη το ξερει. Περυσι τα παπομουτρα του Γωλ Στρητ Τζωρναλ ξεχασαν
οτι ο προεδρος Τζεφερσον πηρε την Τριπολη Λυβης με Ελληνες συμαχους. Σβηνουν
της βαθεις Ελληνιστηκες ριζες της ΗΠΑ. Αφου ο Μιχας τα εχει βαλει με τους
Σερβους, αραγε ειναι παπακι, οπαδος του Παπα. Δεν πρεπει να ειναι Καθωλικος.
Πολοι Ελληνες μησουν τοσο την Ελλαδα που μιμουντε οτι ερχετα απο την Ρωμη,
χωρης να γνωριζουν οτι οι Ιταλοι ειναι διεθνως γνωστοι για την αμαορφοσια
τους αφου στην Αμερικη μαλιστα τους λεγουν οτι μιαζουν τους μαυρους.
Οταν πηγε ο Παπας στον Βαρθομομαιο, η Καθωληκοι Ελλαδως καυχοταν οτι οι
Πολονεζες και Φιλιπινεζες θα κατακτησουν την Ελλαδα με γαμο οπος
πηραν και την ταχα ομογενεια Αμερικης.

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα,

Αποφάσισα να γράψω για τον φιλελευθερισμό και την σοσιαλδημοκρατία όχι για το τι κάνει ο Μίχας. Δεν γνωρίζω τι κάνει ο Μίχας πέρα από αυτό το βιβλίο.
Ξεκινώντας από μια προηγούμενη ανάρτηση όπου ανέφερα τα λεγόμενα του πολωνού φιλοσόφου Ζιγκμουντ Μπάουμαν και συνεχίζοντας με την παρούσα προσπαθώ να πω μια άποψη για τα πολιτικά συστήματα που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό μόνο. Ψάχνοντας αυτό λοιπόν βρήκα ότι στην ελληνική βιβλιογραφία υπάρχει ένα βιβλίο αντίστοιχο με αυτά που γράφω. Διαβασα την περίληψή του και το πρότεινα ως κάτι σχετικό. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Ευχαριστώ για το σχολιο σου