Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Διοξείδιο του άνθρακα και Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος και η τηλεόραση ασχολούνται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο όρος αυτός είναι ευρέως διαδεδομένος αλλά συχνά χωρίς να είναι γνωστό τι ακριβώς περιγράφει.

Ο ακριβής ορισμός του έχει ως εξής: Φαινόμενο του θερμοκηπίου θεωρείται η πιθανολογούμενη αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας ως συνέπεια της συνεχούς αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τι ακριβώς είναι το διοξείδιο του άνθρακα τώρα.
Ό,τι χρησιμοποιείται για καύσιμο ανέκαθεν και πολύ περισσότερο από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και έπειτα βασίζεται σε διάφορες ενώσεις του άνθρακα. Ως καύση στην χημεία ορίζεται η αντίδραση μιας ένωσης, στην προκείμενη περίπτωση οι ενώσεις του άνθρακα, με το οξυγόνο. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Ο καπνός αυτός που παρατηρείται στη φωτιά που βάζετε για να ψήσετε τις ωραιότατες μπριζόλες σας, στην εξάτμιση του αυτοκινήτου ή στο φουγάρο ενός καραβιού ή ενός εργοστασίου της Δ.Ε.Η. είναι ένα κοκτέιλ διάφορων ουσιών με κύριο το διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα άρχισε να εντείνεται με την βιομηχανική επανάσταση διότι οι μηχανές παράγουν υπέρμετρες ποσότητες του.

Γιατί προκαλεί προβλήματα η αύξησή της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Το στρώμα του αερίου αυτού καλύπτει σαν μια κουβέρτα, αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, την επιφάνεια της γης η οποία έχει την εξής ιδιότητα. Αφήνει να περάσει η ερχόμενη με την ηλιακή ακτινοβολία ενέργεια προς την επιφάνεια της γης αλλά όταν ανακλαστεί στην επιφάνεια το στρώμα του διοξειδίου του άνθρακα δεν την αφήνει να χαθεί στο διάστημα. Για παράδειγμα είναι σαν να έχουμε ένα καθρέφτη μέσα σε μια διάφανη μπάλα. Η μπάλα αυτή αφήνει το φως να περάσει προς τον καθρέφτη, ανακλάται σε αυτόν αλλά έπειτα η ενέργεια αυτή παραμένει εντός της αυξάνοντας συνεχώς την θερμοκρασία της.
Το στρώμα του διοξειδίου του άνθρακα προϋπήρχε σαν αναγκαίο στοιχείο για την διαμόρφωση συνθηκών επιβίωσης στον πλανήτη. Διατηρούσε την θερμοκρασία του σε ένα ορισμένο επίπεδο, τέτοιο ώστε η ανάπτυξη να είναι προς όφελος του. Όσο πυκνώνει αυτό τόσο μεγαλύτερη είναι η μέση θερμοκρασία της γης.

Εδώ θα βρείτε μια κατανοητή ανάλυση του φαινομένου:
http://users.att.sch.gr/xtsamis/OkosmosMas/FainThermoKip.htm

Επίσης επισκεφθείτε το site της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του Ο.Η.Ε. :http://www.ipcc.ch/

5 σχόλια:

Κωστής Γκορτζής είπε...

Περιεκτική η παρουσίαση.
Υπάρχει και η άποψη που θεωρεί ότι η ανθρώπινη επίδραση στην ποσότητα του διοξειδίου είναι ελάχιστη σε αυτήν της φυσικής. Π.χ., η έκρηξη ενός ηφαιστείου εκλύει ποσότητες ίσες με αυτές δεκάδων ετών ανθρώπινης δραστηριότητας.
Γι αυτό και έχουν παρατηρηθεί εποχές 'θερμοκηπίου' και στο απώτατο παρελθόν όταν οι μόνες ανθρώπινες 'επιβαρύνσεις' της ατμόσφαιρας προέρχονταν από την εξαγωγή των 'βιολογικών' αερίων του.
Βεβαίως, οι ανθρώπινες επεμβάσεις στη φύση είναι τραυματικές αλλά σε τάξεις μεγέθους είναι αμυχές σε σχέση με αυτές της ίδιας της φύσης.
Η υπερβολική κινδυνολογία, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, 'χρηματοδοτεί' ένα τεράστιο σύστημα που για να διατηρήσει τα οικονομικοπολιτικά προνόμιά του πρέπει να αναπαράγει και να μεγεθύνει τον κίνδυνο. Έτσι π.χ. το σύστημα, συνεπικουρούμενο από τις οικολογικές οργανώσεις, μας υποχρέωσαν να πληρώσουμε για καταλύτες που αποδεικνύονται πιο επικίνδυνοι από τις εκπομπές μολύβδου.
Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά για το ποιό και πόσο, σ' ένα παγκόσμιο σύστημα καταναλωτικής παραπληροφόρησης, παραμένω επιφυλακτικός.
(Χθεσινή ειδησεογραφία: Η 'τρύπα του όζοντος' κλείνει!)

Captain Harbour είπε...

Έγραψα αυτήν την ανάρτηση διότι άκουσα στην τηλεόραση το εξής:" ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ". Δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά και είπα μιας και εξετάζομαι σε αυτά να γράψω απλά πως έχουν ακριβως τα πράγματα έτσι από επιστημονική λόξα.
Τα ηφαίστεια τα οποία αναφέρετε συμμετέχουν στον κύκλο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και είναι απόλυτα εξακριβωμένο το ότι συμβάλλουν τα μέγιστα για την συμφόρυση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Εχει παρατηρηθεί ύστερα από έκρηξη ηφαιστείου τοπική διαφοροποίηση του κλίματος.
Σε παλαιότερη ανάρτηση αναφέρω ξανά τα σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα και δείχνω και ένα σχεδιάγραμμα το οποίο βρήκα και σηκώνει κουβέντα για το πως επιδρά ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Είναι η ανάρτηση "Βλέπω το θανατό σου".
Τώρα το ότι έχει στηθεί βιομηχανία γύρω από το θέμα....εδώ εχει στηθεί βιομηχανία γύρω από τα θεία.

Captain Harbour είπε...

@Captain Κωστα
H ανάρτηση λέγεται "Ο θάνατος δίπλα σου".

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τα είδα τα προηγούμενα θέματα και το ενδιαφέρον γράφημα.
Ως 'άπιστος Θωμά' (!) θα μ' ενδιέφερε ένα γράφημα χιλιετιών γιατί, αν δεν κάνω λάθος, παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές έχουν εντοπιστεί επιστημονικά και δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, τόσο ως προς την ποσότητα του διοξειδίου, όσο και ως προς τη θερμοκρασία του πλανήτη.
Επανεπιβεβαιώνω ότι ΔΕΝ αμφισβητώ την ανθρώπικη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αλλά προσπαθώ να ισορροπήσω με τους 'τρομακτικούς' κινδύνους που ΚΑΘΕ επιστήμη επισείει στο κεφάλι μου (γιατροί, γεωπόνοι, βιολόγοι, αστροφυσικοί, χημικοί, σεισμολόγοι, πτηνολόγοι, κτηνολόγοι και και) για να απορροφώνται τεράστια κονδύλια στις αντίστοιχες έρευνες...
Και δεν ξέρω γιατί, ενώ καταδικάζονται οι βιομηχανίες και οι ενεργοβόρες μηχανές εσωτερικής καύσης κάθε είδους, μόλις προχθές πρωτοδιάβασα τις επιπτώσεις σε ρύπους από τα πετούμενα αεροπλάνα (που, δυστυχώς, ως πιλότος ήξερα από πρώτο χέρι). Μέχρι τώρα αυτά ήταν στο 'απυρόβλητο'.
Περιμένω την ειδική δική σου γνώμη.
Και συνυπογράφω κάθε οικολογική διακήρυξη. Για τα παιδιά μου.

Captain Harbour είπε...

Captain Κωστή,

Έχω αναρτήσει το σχετικό διάγραμμα για την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 160000 χρόνια. Τώρα για την επίπτωση των αεροσκαφών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην τρύπα του όζοντος θα κάνω μια ανάρτηση αύριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αεροπλάνα κάνουν σημαντική ζημιά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Χαιρετισμούς
CAPTAIN HARBOUR