Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Διοξείδιο του Άνθρακα και Χιλιετίες

Σε εξερεύνηση στο δίκτυο ύστερα από σχόλιο του Captain Κωστή βρήκα το παρακάτω διάγραμμα.



Σε αυτό παρατηρείται η εξέλιξη της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 160000 χρόνια. Η συγκέντρωση αυτή κατά την θερμή περίοδο η οποία υπήρξε στον πλανήτη πριν από 120000-140000 χρόνια ήταν πολύ χαμηλότερη από τα σημερινά επίπεδα. Προχωρώντας στις χιλιετίες βλέπουμε ότι η συγκέντρωση του άνθρακα μειώνεται και έχουμε πριν 20000 περίπου χρόνια την τελευταία εποχή των παγετώνων. Μετά από αυτήν την περίοδο και προχωρώντας προς την σύγχρονη εποχή παρατηρείται μια αντίστοιχη αύξηση με αυτή που υπήρξε πριν την προηγούμενη θερμή περίοδο. Ωστόσο κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας έρχεται η βιομηχανική επανάσταση και έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση της συγκέντρωσης. Η οποία το 1996 ξεπερνά κατά πολύ το μέγιστο επίπεδο της προηγούμενης θερμής περιόδου. Το διάγραμμα αυτό το βρήκα στο παρακάτω link http://www.atmos.washington.edu/~dennis/CO2_Vos-ML2.gif.
Είναι από το Πανεπιστήμιο της Washinghton και το τμήμα Επιστημών της Ατμόσφαιρας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω πως το 0,03 % της ατμόσφαιρας μπορεί να κάνει το κακό που λένε. Μήπως μας δουλεύουν;

zepos είπε...

Καλό θα ήταν να υπήρχε στο διάγραμμα και η θερμοκρασία περιβάλλοντος σε κάθε εναλλαγή του ποσοστού συγκέντρωσης CO2..
Έτσι θα βλέπαμε αν όντως με την σημερινή τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση έχουμε και την ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας. Γιατί είναι γνωστό ότι στο παρελθόν, υπήρξαν επανειλημμένα μεγάλες περίοδοι με πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες από την σημερινή..
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι τότε δεν υπήρχε ο άνθρωπος ο οποίος θεωρεί ότι κάθε αλλαγή του κλίματος από τα συνήθη η οποία θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές στις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ κατασκευές, είναι και καταστροφή για τον πλανήτη!!
Ο πλανήτης μας βέβαια .. χέστηκε για τα θέματα που μας απασχολούν και πορεύεται ασυγκίνητος για την δική του "τελευταία στιγμή"..

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα σας

Σαφώς όλα αυτά τα ακραία που συμβαίνουν γύρω μας μπορεί να είναι μια φυσική πορεία της Γης. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι αυτήν την φυσική πορεία την έχει επηρεάσει ο άνθρωπος οπως φαίνεται από έρευνες.
Όσον αφορά το σχόλιο του ανώνυμου, το τι είναι πολύ ή λίγο δεν φαίνεται πάντοτε όταν το βλέπεις απομονωμένο. Το κρίνεις εκ του αποτελέσματος. Στην μικρή μου μελέτη μέχρι τώρα δεν έχω δει κάτι βάσιμο για μια αρνητική ματιά απέναντι σε αυτά που μας λένε και θεωρούμε δεδομένα.

@axtapos και ανωνυμος both

Σίγουρα υπήρχαν στο παρελθόν κι άλλες θερμές περίοδοι. Από ότι φαίνεται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις CO2. Διαβάστε την ανάρτηση που έκανα την 1η Σεπτεμβρίου και λέγεται "Ο Θάνατος Δίπλα σου". Στον ανώνυμο θα δείξει το αποτέλεσμα του 0,03% και στον axtapos την αναλογία.
Έχετε στον νου σας ότι μέχρι πριν δυο τρεις μέρες (γιατί δεν ενημερώθηκα από τότε) η θερμοκρασία στην Αρκτική ήταν 22οC για μια περίοδο αρκετών ημερών. 15 βαθμούς πάνω από το κανονικό!
Ψάχνοντας το θέμα σίγουρα θα βρα κι άλλα τα οποία θα τα αναρτήσω

Καλή σας ημέρα και πάλι