Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Στρατοσφαιρική στοιβάδα του Όζοντος. Ιδιότητες και Προβλήματα

H στρατοσφαιρική στοιβάδα του Όζοντος (Ο3) απορροφά σημαντικό μέρος της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία φτάνοντας στην γη χωρίς να έχει φιλτραριστεί πρώτα από την στοιβάδα του Όζοντος θα προκαλούσε μεταξύ των άλλων προβλημάτων σοβαρή αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος.

Η ιστορία

Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το πρόβλημα την δεκαετία του 1970 από μια ομάδα Βρετανών οι οποίοι ερευνούσαν την ατμόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική. Οι πρώτες μετρήσεις για αυτό το πρόβλημα έγιναν το 1985 και τα ακραία αποτελέσματα έκαναν τους επιστήμονες να πιστεύουν πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα στα όργανα. Ωστόσο η επανάληψη των μετρήσεων με διαφορετικό εξοπλισμό επιβεβαίωσε την πολύ άσχημη κατάσταση της στρατοσφαιρικής στοιβάδας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

Τρύπα του Όζοντος


Εικόνα από την μεγαλύτερη τρύπα στο Όζον που καταγράφηκε ποτέ
Σεπτέμβριος 2006


Η άσχημη αυτή κατάσταση η οποία διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις των επιστημόνων δήλωσε ένα άγνωστο μέχρι τότε πρόβλημα στην γήινη ατμόσφαιρα το οποίο καλείται Τρύπα του Όζοντος. Εδώ πρέπει να αποσαφηνιστεί πως η Τρύπα του Όζοντος δεν έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπάρχει μια σχέση με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου όσον αφορά την πηγή του του προβλήματος, ωστόσο παραμένουν δυο ξεχωριστά προβλήματα.

Υπεύθυνος πρόκλησης του προβλήματος

Η ελάττωση της στοιβάδας του Όζοντος τόσο στην Ανταρκτική όσο και στην Αρκτική πλέον οφείλεται στην έκκληση Χλωροφθορανθράκων στην ατμόσφαιρα καθώς και οξειδίων του Αζώτου. Οι χλωροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνταν ευρέως στην βιομηχανία, σε συστήματα ψύξης, σε κλιματιστικά, σε φιάλες σπρέι. Όσον αφορά τα οξείδια του Αζώτου αυτά προέρχονται από διαδικασίες καύσης. Εδώ σημαντικό παράγοντα μόλυνσης αποτελούν τα αεροσκάφη. Τέτοιου είδους ουσίες δεσμεύουν το Όζον και μέσω χημικών αντιδράσεων το διασπούν σε άλλες ουσίες με αποτέλεσμα την μείωση του.

Τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος

Το 1985 είκοσι χώρες, ανάμεσά τους και αυτές που παρήγαγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες χλωροφθορανθράκων υπέγραψαν στην Βιέννη ένα κείμενο το οποίο έθετε κάποια συγκεκριμένα όρια γύρω από την συζήτηση για τις ουσίες αυτές. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτες μετρήσεις όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι οποίες έκρουσαν πιο ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου. Έτσι το 1987 σαράντα τρία έθνη υπέγραψαν το πρωτόκολλο το Μόντρεαλ. Εκεί οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να διατηρήσουν την παραγωγή χλωροφθορανθράκων στα επίπεδα του 1986 και να τα μειώσουν 50% έως το 1999. Ύστερα από έρευνες που έγιναν μετά το 1987 και λόγω των μη ευχάριστων αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερη ισχύ στο πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Έτσι στο Λονδίνο το 1990 αποφάσισαν να αποσύρουν από την χρήση τους χλωροφθοράνθρακες μέχρι το 2000. Το 1992 σε νέα συνάντηση στην Κοπεγχάγη αποφάσισαν η απόσυρση να πραγματοποιηθεί μέχρι το 1996. Νέες ουσίες αντικατέστησαν τις προηγούμενες αλλά και αυτές δημιουργούν διάφορα προβλήματα.

Αυτή ήταν μια πολύ γενική ματιά για το φαινόμενο. Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθώ περαιτέρω

Πηγές και προτεινόμενα Links:

Πανεπιστήμιο του Cambridge, Center for Atmospheric Science http://www.atm.ch.cam.ac.uk/tour/part1.html

Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_depletion

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι απόσπασμα απο κάποια εργασία που έκανες?Αν ναι συγχαρητήρια,είναι πολύ καλογραμμένο κείμενο.Ασε και το θέμα της εργασίας(της πτυχιακής που έπρεπε να αναλάβω και για άγνωστο λόγο δε τα κατάφερα)μ'εχει πονέσει πολύ τελευταία το είδες και στο blog φαντάζομαι.Θα κοιτάξω και τα link που δίνεις αν και άσχετη με το αντικείμενό σου.

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα,

Δεν είναι θέμα για εργασία αλλά κάτι που έχω διαβάσει και που ο πολύς ο κόσμος δεν ξέρει ουσιαστικά για λόγους τώρα......Δεν ξέρει τι είναι αυτά τα προβλήματα. Τόσο η τρύπα του Όζοντος όσο και το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου είναι όροι μπερδεμένοι μεταξύ τους στο μυαλό των περισσοτέρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν δεν ξέρεις κάτι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις.
Εύχομαι να βρεις άκρη με την πτυχιακή σου σύντομα και να είναι άριστη. Εμένα δυστυχώς οι καταλήψεις με έφεραν πίσω και την δική μου διπλωματική θα αργήσω λίγο να την παραδώσω.....
Χαιρετισμούς

industrialdaisies είπε...

Καλησπέρα captain,

έρχομαι ανταπόκριση από τον Κωστή.

Αν και δεν σπουδάζω στο ίδιο αντικείμενο, όσα γράφεις είναι -ή θα έπρεπε- γενικού ενδιαφέροντος. Και πολύ ενδιαφέροντα πράγματι.

Αναρωτιέμαι αν πρόκειται να καλυτερεύσουν ποτέ οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που έχουμε προκαλέσει -στο βαθμό, τουλάχιστον, που μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανατροπή του σκηνικού... Όλος ο σύγχρονος πολιτισμός (η οικονομία του δηλαδή, βασικά) στηρίζεται πάνω σε κατασκευάσματα και μεθόδους που είναι επιβαβλαβείς για το περιβάλλον. Ίσως όχι από μόνα τους αλλά σίγουρα λόγω της ευρείας χρήσης τους. Είναι στην απώλεια του μέτρου που σίγουρα οφείλεται κομμάτι της παρακμής...

Άσε δε που η υπονόμευση ξεκινά από την παρεχόμενη παιδεία και την καλλιέργεια συνειδήσεων. Είναι τέτοιες που να μην ευνοείται η κριτική σκέψη και ο ανθρωπισμός.

Καλώς σε βρίσκω και συνέχισε να μας ενημερώνεις ουσιαστικά και ψύχραιμα -όπως βλέπω ότι κάνεις! :)

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα Industrialdaisies,

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μιλώ με ανθρώπους που έχουν την διάθεση να κατανοήσουν πράγματα, όχι απαραίτηατα για το περιβάλλον (το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους ειναι δεδομένο) αλλά και για την κοινωνία κλπ. Λοιπόν για αυτό που αναρωτιέσαι. Σου προτείνω να διαβάσεις το παρακάτω είναι από μια παρουσίαση του προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του Ο.Η.Ε. πάνω στη υπερθερμανση του πλανήτη.

http://www.ipcc.ch/Pachauri_240907.pdf

Αν έχεις πρόβλημα με τα αγγλικά πες μου να το μεταφράσω.
Λόγω χρόνου δεν προλαβαίνω τώρα να βρω κάτι για την τρύπα του όζοντος.
Αυριο θα αναρτήσω κάτι. Αυτό πάντως είναι συνοπτικό και αρκετα ενδιαφέρον νομιζω.
Όσον αφορά την παιδεία και την καλλιέργια θα μπορούσα να πω ότι αυτός είναι ο "πόνος" μου. Άλλα περίμενα να δω στο πανεπιστήμιο κι άλλα είδα. Σηκώνει κουβέντα το θέμα.
Ευχές για ένα όμορφο βράδυ
Θερμούς χαιρετισμούς
Captain Harbour

industrialdaisies είπε...

Κανένα πρόβλημα με τα αγγλικά. Στην πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω -μάλλον αύριο το πρωί. Σε ευχαριστώ πολύ!

Για την παιδεία είναι ασήκωτος ο θυμός κι ο πόνος. Αλλά και η διάθεση για προσπάθεια και αλλαγές -ελπίζω. Εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε!

Καλό βραδάκι! :)