Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Craig Murrey, ο αντάρτης της βρετανικής διπλωματίας

Διαβάζοντας το "Κ" της Καθημερινής της Κυριακής βρήκα μια συνέντευξη του Craig Murrey στον κ. Άρη Χατζηστεφάνου. Ποιός είναι όμως αυτός ο κύριος;
Ο Murrey γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1958 στην Μεγάλη Βρετανία. Ξεκίνησε την πορεία του στην εκπαίδευση στο Paston School στο Norfolk και ύστερα συνέχισε στο University of Dundee, αποκτώντας το 1982 πτυχίο στην μοντέρνα ιστορία. Το 1984 ξεκινά η καρίερα του στο διπλωματικό σώμα. Συμμετείχε σε πολλές αποστολές του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ευρώπη και στην Αφρική ενώ στο Λονδίνο εργάστηκε στο τμήμα Νότιας Ευρώπης του προαναφερθέντος Υπουργείου ως υπεύθυνος για θέματα της Κύπρου και αργότερα ως επικεφαλής του τομέα εμπορικού ναυτικού. Επίσης ασχολήθηκε και με θέματα που αφορούσαν τα εξοπλιστικά του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν. Το 2002 διορίζεται για πρώτη φορά Πρέσβης της Βρετανίας στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.
Εκεί ήρθε σε επαφή με το καθεστώς του Καρίμοφ, το οποίο ίδιος χαρακτήρισε ως μη λειτουργική δημοκρατία σε συνέδριο υπό την αιγίδα του οργανισμού Freedom House στην Τασκένδη. Ο Καρίμοφ είχε επιτύχει να αποκτήσει συμμαχικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ και την Προεδρία του Τζορτζ Μπους. Οι αρχές των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου επιδόθηκαν σε ένα εμπόριο πληροφοριών για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, παραγωγός των οποίων ήταν το καθεστώς Καρίμοφ μέσω βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια ήταν τόσο σκληρά όσο φαίνονται στο παρακάτω. Είχαν αφαιρέσει τα νύχια υπόπτου και ύστερα τον έβρασαν ζωντανό μέχρι θανάτου.
Ανάλογες καταστάσεις αντιμετώπιζε ο Murrey στο Ουζμπεκιστάν τις οποίες έθετε συνέχεια μέσω τηλεγραφημάτων στους ανωτέρους του στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτό όμως τον έκανε μαύρο πρόβατο στο Foreign Office. Τον κατηγόρησαν οι ίδιοι του οι ανώτεροι. Έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του χωρίς όμως να είναι γνωστό από ποιόν. Το 2004 τον απέπεμψαν από το διπλωματικό σώμα. Η πίεση η οποία δεχόταν τον οδήγησε πριν ακόμα αποπεμφθεί σε νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική στην οποία παρακολουθούνταν στενά ώστε να μην αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Ο Murrey πλέον εργάζεται σαν δημοσιογράφος και έχει γράψει το "Δολοφονία στη Σαμαρκάνδη" οπου παρουσιάζει τα όσα έζησε εκεί. Τώρα δηλώνει ότι δεν του λείπει ο παχυλός μισθός του βρετανού διπλωμάτη. Του αρκεί που κοιμάται ήσυχος.

Πηγές: wikipedia.org, Περιοδικό "Κ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: