Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ένας φιλελεύθερος σοσιαλιστής

Άνοιξη 2007. Τσινάρι Θεσσαλονίκης
Το ρολόι δείχνει περασμένα μεσάνυχτα και οι μισοί από την παρέα έχουν αρχίσει να καταβάλλονται από την άκρατη οινοποσία και την κουραστική ημέρα που πέρασαν στην Θεσσαλονίκη. Τυχαίνει να φιλοξενώ στην πόλη την παρέα της αδερφής μου. Ως καλός οικοδεσπότης αποφασίζω να περάσουμε μια από τις βραδιές μας στο Τσινάρι πίνοντας καλό κρασί και τρώγοντας ακόμα καλύτερο μεζέ. Η παρέα αρκετά μεγάλη καθώς σε αυτήν των φιλοξενούμενων μου προστέθηκαν και καλοί φίλοι δικοί μου.
Εκεί που η νύχτα όδευε στο τέλος της, η σπίθα έγινε φωτιά όταν άρχισε η πολιτική κουβέντα. Πολιτική, όχι κομματική. Στην πολιτική συζήτηση συμμετείχαν δύο κυρίες, τις οποίες ότι είχαν γνωρίσει και ένας φίλος υποστηρικτές όλοι του σοσιαλισμού και εγώ υποστηρίζοντας πιο φιλελεύθερες ιδέες. Είναι λίγο πολύ γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων. Ωστόσο θέλησα να μάθω από του συνομιλητές μου πως θα τους φαινόταν η ιδέα ενός συστήματος που θα χαρακτηριζόταν ως φιλελεύθερος σοσιαλισμός. Εκεί άρχισαν τα ευχολόγια.
Ωστόσο επιμένω σε αυτή την ιδέα την οποία υποστηρίζει ένας από τους κορυφαίους κοινωνιολόγους, ο πολωνικής καταγωγής Εβραίος Ζίγκμουντ Μπάουμαν. Ο κ. Μπάουμαν τονίζει σε συνεντευξή του ότι τα δύο συστήματα, ο φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός, αποτελούν δύο μονόπλευρες καταστάσεις οι οποίες θα ήταν και τυραννικές αν εφαρμόζονταν αυτές καθαυτές. Η πρόταση είναι η εξής απλή.
Ο φιλελευθερισμός αντιπροσωπεύει την ατομική ελευθερία ενώ ο σοσιαλισμός την ασφάλεια. Έχουν εφαρμοστεί φιλελεύθερες ιδέες με κρατικό παρεμβατισμό σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας. Ίσος να μην έχουν τα παραδείσια αποτελέσματα ωστόσο αποτελούν το πρώτο βήμα για ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα προέλθει απο την συνένωση των δύο υπαρχόντων πόλων και θα θέσει νέους όρους στην μελλόντική κοινωνία.
Η σύνθεση δεν αποτελεί αμάρτημα. Αμάρτημα αποτελεί η εμμονή. Η αναμόχλευση των δεινών του παρελθόντος χωρίς ωστόσο να υποστηρίζω ότι θα πρέπει να το ξεχνάμε καθώς λαός ο οποίος δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.
Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν έχει δώσει το σύνθημα. Απομένει μόνο η πλήρης εφαρμογή της ιδέας.

1 σχόλιο:

EPIKOUROS είπε...

Ωραια τα λογια αλλα πρεπει να ξεκαθαριζονται καποια πραγματα στη ζωη και θα εξηγησω τι εννοω.
Η λεξη φιλελευθερος σαν λεξη ακουγεται ωραια αλλα στο οικονομικο πεδιο ειναι αλλο πραγμα .
Πολλοι χρησιμοποιουν λεξεις για να κανουν ελκυστικο κατι που δεν ειναι και για να κρυψουν την πραγματικοτητα.
Οσο για το φιλελευθερος σοσιαλιστης το βρισκω εντελως αστοχο και αποπροσανατολιστικο
ειναι καθαρα πλεονασμος

αυτα τα λιγα εχοντας διαβασει εντελως τυχαια το μπλογκ σας