Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Ο θάνατος δίπλα σου

Την τελευταία εβδομάδα παρακολουθώ αποσβολωμένος την ολοκληρωτική καταστροφή η οποία λαμβάνει χώρα σε μεγάλες εκτάσεις της περιφέρειας της Πελοποννήσου. Περίπου 65 άνθρωποι νεκροί, μεγάλες εκτάσεις καμένες και πολύς πόνος. Δεν θα γράψω για το πόσο πρέπει να βοηθήσουμε. Δεν θα γράψω για όλους αυτούς τους ηλίθιους που κάνουν πολιτική επάνω στον πόνο και την θλίψη των συνανθρώπων μας. Αυτά είναι δεδομένα. Είμαστε πολιτισμένο και οικονομικά εύρωστο κράτος και πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Θα ήθελα να γράψω για το μέλλον. Για τις μεγαλύτερες καταστροφές που έρχονται. Για τον μη ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά σύγχρονο Έλληνα.

Όταν το 19ο αιώνα άρχισε η βιομηχανική επανάσταση κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι μέσα σε τρεις αιώνες ο άνθρωπος θα έφερνε την γη σε σημείο τόσο κρίσιμο. Η καύση του άνθρακα και τα παράγωγά της δημιούργησαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα επιτρέπουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία όμως μετά την ανάκλασή της στην επιφάνεια της γης δε μπορεί να ελευθερωθεί στο διάστημα. Έτσι παραμένει κάτω από το στρώμα αυτών των αερίων με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρακάτω εμφανίζεται ένα σύνθετο διάγραμμα στο οποίο παρουσιάζονται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα CO2 τα τελευταία χίλια χρόνια (μπλε γραμμή) και η διακύμανση της θερμοκρασίας δεξιά (κόκκινη γραμμή).

Οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 31% και 149% αντίστοιχα από το 1750 μΧ.

Οι κυριότερες συνέπειες της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και διαφορετικά ακραία φυσικά φαινόμενα.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος με αποτέλεσμα να τροποποιούνται οι ζώνες της γης όπως τις γνωρίζουμε ως τώρα π.χ. η ερημοποίηση του κάτω τμήματος της εύκρατης ζώνης. Αυτό συνεπάγει ακραία φαινόμενα όπως ξηρασίες, πυρκαγιές.

Συνεχίζεται……

Δεν υπάρχουν σχόλια: