Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Αναφορά στο πετρέλαιο 1

Το πετρέλαιο αποτελεί την βάση της ανάπτυξης του σύγχρονου κόσμου. Οι πρώτες ατμομηχανές της βιομηχανικής επανάστασης αντικαταστάθηκαν με τις γνωστές μας μηχανές εσωτερικής καύσης. Η χρήση αυτών των μηχανών σε ένα ευρύ φάσμα στην καθημερινότητα δημιούργησε ανάγκες σε πετρέλαιο τόσο ώστε να του δοθεί ο χαρακτηρισμός "μαύρος χρυσός".
Η πρώτη ιστορική αναφορά για το πετρέλαιο έγινε από τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό άσφαλτος χρησιμοποιούταν για την κατασκευή των τειχών της Βαβυλώνας. Το ορυκτό αυτό καύσιμο είχε και ιατρικές χρήσεις στην περιοχή. Οι πρώτες πετρελαιοπηγές τοποθετούνται στην Κίνα όπου με την χρήση τρυπανιών από μπαμπού έφταναν σε βάθος ως και τα 244 μέτρα. Κατά τον έβδομο αιώνα το πετρέλαιο καλούταν στην Ανατολική Ασία ως καιόμενο ύδωρ.
Η σύγχρονη ιστορία του πετρελαίου ξεκινά με την ανακάλυψη της διαδικασίας παραγωγής κηροζίνης από άνθρακα από τον καναδό Abraham Pineo Gesner. Η κηροζίνη είχε καλύτερη καύση από τον άνθρακα και ήταν πιο φτηνή. Η διαδικασία αυτή εξελίχθηκε από τον Πολωνο-αρμένιο Ignacy Lukasiewicz ο οποίος την εφάρμοσε στο πετρέλαιο το 1852. Στην Πολωνία και στην περιοχή του Krosno δημιουργήθηκε το πρώτο ορυχείο πετρελαίου από τον ίδιο. Η πρώτη εμπορικής χρήσης πετρελαιοπηγή του σύγχρονου κόσμου δημιουργήθηκε στον Καναδά από τον James Miller Williams.
Σήμερα η χρήση του πετρελαίου καλύπτει τις ανάγκες του 90% των μεταφορικών μέσων. Η παγκόσμια παραγωγή αγγίζει τα 72 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του ΟΠΕΚ για το έτος 2006.
Το πετρέλαιο θεωρείται ότι είναι προϊόν οργανικής προελεύσεως το οποίο δημιουργείται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις σε ιζηματογενείς λεκάνες. Με τον σχηματισμό του αρχίζει να διασχίζει τα πορώδη πετρώματα ρέοντας από περιοχές υψηλής πιέσεως σε άλλες χαμηλότερης. Η κατά τόπους ύπαρξη στεγανών πετρωμάτων δημιουργεί φραγμούς και αυξάνει την συγκέντρωση πετρελαίου στο εκαστοτε σημείο με αποτέλεσμα την ύπαρξη κοιτάσματος.
Η εξόρυξη φέρνει στην επιφάνεια το γνωστό αργό πετρέλαιο ή μαζούτ το οποίο στην φυσική του κατάσταση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές. Η σύσταση του είναι λιγότερο μεταβλητή από αυτήν του άνθρακα. Αποτελείται από 83%-87% άνθρακα, 11%-16% υδρογόνο, 0.10%-2% άζωτο, 0.05%-1.5% οξυγόνο και 0.05%-6% θείο.

Συνεχίζεται...


3 σχόλια:

Mariel είπε...

Πολύ σωστά αλλά δυστηχώς τα αποθέματα του λιγοστεύουν!!
Χαίρομαι που τέλιωσες και συ με εξεταστική, εγώ τώρα ξαναρχίζω μαθήματα..
φιλιά όμορφης νύχτας

Ανώνυμος είπε...

Πέρα απο τα ιστορικά στοιχεία τα υπόλοιπα πως τα γνωρίζεις?Είσαι στο τμήμα Χημικών Μηχανικών?Πολύ ωραία ανάρτηση.

Πήγαμε στο Λωτό!!Εγώ,η Ειρήνη και η Έρη προχθές.Είχες δίκιο είναι πολύ ωραίο,περνούσαμε συχνά απο κει ο δρόμος είναι η οδός Ρωμανού.Και ο μπάρμαν πολύ πολύ ευγενικός.Θα κάνουμε ανάρτηση όλες μαζί κάποια στιγμή και θα αναφερθώ!Σ'ευχαριστούμε.

Captain Harbour είπε...

Ελένη,

Στο πολυτεχνείο ζω και αναπνέω, χημικός μηχανικός δεν είμαι. Ο λωτός είναι μαγαζί για να το κάνεις στέκι. Δεν έχει πολύ κόσμο συνήθως. Άμα πετύχεις και τον μαέστρο dj στα κέφια του ακούς και καλή ροκ. Σάββατο βράδυ είναι πολύ καλά. Έχει και irish parties που και που και δεν έχω παέι να δω πως είναι.Τεσπα χαίρομαι που σας άρεσε. Όσον αφορά τα ονόματα οδών δεν τα θυμάμαι ποτέ. Εκτός βέβαια από τις μεγάλες.

Μαριελ,

Στη συνέχεια σκοπεύω να ανεβάσω ένα διάγραμμα για το πως θα εξελιχθούν τον επόμενο αιώνα τα κοιτάσματα του πετρελαίου. Όντως λιγοστεύει. Όσον αφορά τα μαθήματα έχω χαλαρώσει τώρα αν κι εγώ αρχισα νέο εξάμηνο....

Χαιρετισμούς