Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Στερητικά Σύνδρομα

Μιας και είναι Κυριακή, είπα να διευρύνω τους ορίζοντες μου και να μάθω μέσω της εκπομπής (της κομμένης πλέον) του Κώστα Βαξεβάνη σχετικά με τον πατριωτισμό στην σύγχρονη Ελλάδα. Τον καλώς και τον κακώς εννοούμενο.

Κατ' αρχήν σκεφτείτε την ιστορική συνέχεια του λαού που κατοικεί αυτά τα χώματα. Από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων έχουν περάσει 2500 χρόνια. Επίσης έχουν περάσει και 3 πολυπολιτισμικές αυτοκρατορίες. Σαν δύο θεωρώ την πρώιμη Ρωμαϊκή και ύστερα την Βυζαντινή καθώς και την Οθωμανική έπειτα. Άρα από βιολογικής απόψεως είναι αδύνατο να είμαστε αμιγείς Έλληνες δηλαδή άμεσοι απόγονοι των αρχαίων λόγω των επιμειξιών.

Από πλευράς κουλτούρας διόλου συμπίπτουμε με τους αρχαίους καθότι η λαίλαπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατάφερε να πολτοποιήσει σε μια άνοστη σούπα πολλά και διάφορα χαρακτηριστικά του λαού που δρα στην περιοχή μας. Και όλα αυτά όχι για να μας σώσει. Αλίμονο άμα πηγαίναμε όλοι στον παράδεισο. Αλλά για την νομή της εξουσίας. Αναλογιστείτε τους λόγους που μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά ως Αγίους τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και την μητέρα του Ελένη που καμιά σχέση δεν είχαν με τον χριστιανισμό παρά την οξυδέρκεια να κρίνουν ότι πρέπει να τον επιβάλλουν για να μην χάσουν την εξουσία.

Η μόνη σύνδεσή μας με τους αρχαίους είναι η γλώσσα, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργουσόπουλος, και συμφωνώ απόλυτα. Είναι ίσως ο πιο ισχυρός δεσμός που θα μπορούσαμε να έχουμε. Όλα τα άλλα είναι ψέματα και θεωρίες ανυπόστατες. Η επίκληση των μεγαλείων του σφάχτη Μεγαλέξανδρου, της ανωτερότητάς μας σε σχέση με άλλους λαούς κλπ κλπ είναι δείγματα στέρησης πολυεπίπεδης.

Πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε τον συνάνθρωπό μας, να φροντίζουμε τις νέες γενιές εφαρμόζοντας την αειφόρο ανάπτυξη, να είμαστε άνθρωποι. Δεν είναι ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία των βλαμμένων κάθε λογής, δεν είναι τα όπλα. Δείτε την εκπομπή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: