Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Δημοκρατία της Μπανανίας

Τον τελευταίο καιρό τυχαίνει να διαβάζω το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους1830-1974". Ο ιδιαίτερος λόγος του συγγραφέα με έκανε να συνδέσω πολλά γεγονότα και να βγάλω το συμπέρασμα ότι συνεχίζουμε να ζούμε σε μια Μπανανία.

Ανέκαθεν, από το 1830, το έτος ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ασελγούν και βιάζουν παρα φύση την κοινωνία. Ο θάνατος του 16χρονου είναι τέκνο ενός ανάλογου βιασμού από την σημερινή κυβέρνηση. Ζούμε σε μια χώρα στην οποία αρκούμαστε στον κατ' επίφαση και δήθεν δημοκρατικό λόγο και δεν εμβαθύνουμε στα προβλήματα.

Η στάση της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον λυπηρή. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή αντί να βγει ο αρχηγός του Κράτους και να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα βγάζει έναν ωραίο λαϊκίστικο λόγο στον οποίο μόνο ουσιαστικά μηνύματα δεν βρίσκει κάποιος. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεδιπλώνει ένα αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς προτάσεις και με τελικό συμπέρασμα ότι αν έρθει το ΠΑΣΟΚ θα έρθει η άνοιξη.

Δείγμα της παρακμής της ελληνικής παιδείας και εν γένει του Κράτους μας είναι τα πεπραγμένα στην σημερινή συνέλευση του συλλόγου φοιτητών του τμήματός μου. Είναι τουλάχιστον κατάπτυστο να θέλουν όλοι μια κοινή απόφαση και η ΠΚΣ (η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ) να λέει τα δικά της και να μην συμβιβάζεται με τίποτα άλλο πέραν τον έτοιμων θέσεων, των σταλμένων από τα κεντρικά του κόμματος.

Αλλά να μην εξειδικεύω σε θέματα που λίγη σημασία έχουν. Οι Έλληνες ζούμε με την ρεμούλα και τον κομπραδορισμό, τα οποία ασπάζονται και οι υποτιθέμενοι πνευματικοί ταγοί αυτού του μη βάρβαρου έθνους, οι άκρως εθνικόφρονες παπάδες. Σε μια χώρα που δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει τους πολίτες της, να τους εκπαιδεύσει, να θέσει θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας. Όλα αυτά τα λαμόγια όπλισαν το χέρι αυτού του ηλίθιου. Του δίνουν την εντύπωση πως αυτός είναι η εξουσία.

Η κυβερνητική επιτροπή ύστερα από δυο μέρες επεισοδίων κλήθηκε. ΝΤΡΟΠΗ. Αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το σύνολο των Αρχηγών της αντιπολίτευσης. Ελπίζω να μην είναι μόνο ένα σύνολο εικόνων. Ελπίζω να παρθούν αποφάσεις. ΝΤΡΟΠΗ. Ο φόνος του 16χρονου φέρνει στην επιφάνεια και την αντίδραση του λαού για την φτώχεια, την πείνα, τα σκάνδαλα. Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι φωστήρες του Έθνους; Ο μόνος από τους Δημόσιους Άνδρες που μίλησε ορθά ήταν ένας εκπρόσωπος των εμπόρων.

Τα συλλυπητήριά μου είναι κάτι ασήμαντο για την απώλεια ενός νέου, που όπως κάθε νέος μπορεί να προσφέρει σε αυτό το βάρβαρο τόπο τα καλύτερα του ενδότερου κόσμου του.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΡΙΤΗ ΠΡΩΙ
Είναι άθλιοι και άκρως ιδιοτελείς. Βγαίνουν στη τηλεόραση και τσακώνονται οι ΠΑΣΟΚοι με τους Νεοδημοκράτες για το ποιος φταίει. Και στην άκρη το ΚΚΕ προσπαθεί να κερδίσει πόντους αγωνιστηκότητας κατηγορώντας τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτοί είναι. Δυστυχώς υπάρχουν και οι βλαμμένοι οι οποίοι ακολουθούν την μικροκομματική διένεξη φοβούμενοι μην πέσει ο Καραμανλής ή μήπως δεν έρθει ο Παπανδρέου γρήγορα. Οι περισσότεροι αυτήν την ωρα κοιτάνε την μάσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: