Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Νερό το ζωογόνο

Το νερό αποτελεί μία από τις ενώσεις που κάνουν τον κύκλο τους στη φύση χωρίς να υποστούν χημική μεταβολή παρά μόνο αλλαγές στις φάσεις του στερεή, υγρή και αέρια. Υπάρχουν τέσσερις βασικές διαδρομές τις οποίες ακολουθεί το νερό. Αυτές είναι η πτώση του νερού από την ατμόσφαιρα, η εξάτμιση, η μεταφορά ατμών από την θάλασσα στην ξηρά και η μεταφορά ύδατος από την ξηρά στην θάλασσα μέσω των ποταμών.
Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον κύκλο του νερού είναι η κατανάλωση, η θερμοκρασία και οι αλλαγές στη χρήση εδάφους. Όσον αφορά την κατανάλωση είναι αυτονόητο ότι η υπερβολική χρήση των υδάτινων πόρων προκαλεί ανισορροπία η οποία μπορεί δύσκολα να αντιμετωπιστεί από την φύση. Η συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιδράσουν στην στάθμη των υδάτων τόσο στην θάλασσα όσο και στους ποταμούς. Όσον αφορά τον τρίτο παράγοντα, το νερό μεταφέρει πολύτιμα συστατικά τα οποία καθιστούν την γη εύφορη και παραγωγική.
Η κατανομή του νερού στον πλανήτη είναι περίπου η εξής:
  • 97,2% στους ωκεανούς
  • 1,8% σε μορφή πάγου
  • 0,9% στα υπόγεια αποθέματα
  • 0,02% σε ποταμούς, λίμνες
  • 0,001% σε αέρια μορφή στην ατμόσφαιρα
Όπως γίνεται κατανοητό το ποσοστό του πόσιμου νερού είναι ελάχιστο και αν αναλογιστούμε την μόλυνση η οποία προκαλείται από την βιομηχανία τότε καταλήγουμε στην εννόηση του πόσο εγκληματικές καταστάσεις είναι ανάλογες με αυτές του Ασωπού. Η σύγχρονη τεχνολογία προτείνει την αφαλάτωση ως μέσο της προστασίας του ανθρώπινου είδους από την έλλειψη του νερού. Όπως γίνεται κατανοητό από τον όρο και μόνο, μιλάμε για την ανάκτηση πόσιμου ύδατος από την τεράστια δεξαμενή των ωκεανών.
Ενδιαφέροντες είναι τόσο οι ιστότοποι των Ηνωμένων Εθνών για τις πολιτικές προστασίας του νερού(UN - Water) όσο και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Δεν υπάρχουν σχόλια: