Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Νίκος Καββαδίας - Ο πιλότος Νάγκελ

Ο πιλότος Νάγκελ Χάρμπορ

Ο Νάγκελ Χάρμπορ, Νορβηγός πιλότος στο Κολόμπο,

Άμα έδινε κανονική πορεία στα καράβια

Που φεύγαν για τους άγνωστους και μακρινούς λιμένες,

Κατέβαινε στην βάρκα του βαρύς, συλλογισμένος,

Με τα χοντρά τα χέρια του στο στήθος σταυρωμένα,

Καπνίζοντας ένα παλιό χωμάτινο τσιμπούκι

Και σε μια γλώσσα βορινή σιγά μονολογώντας

Έφευγε μόλις χάνονταν ολότελα τα πλοία.

Ο Νάγκελ Χάρμπορ, πλοίαρχος σε φορτηγά καράβια,

Αφού τον κόσμο γύρισεν ολόκληρο, μια μέρα

Κουράστηκε κι απόμεινε πιλότος στο Κολόμπο.

Μα πάντα συλλογίζονταν την μακρινή του χώρα

Και τα νησιά που είναι γεμάτα θρύλους, τα Λοφούτεν.

Όμως μια μέρα επέθανε στην πιλοτίνα μέσα

Ξάφνου σαν ξεπροβόδισε το Steamer Tank Fjord

Folden

Όπου έφευγε καπνίζοντας για τα νησιά Λοφούτεν…

Ο Νίκος Καββαδίας αποτελεί σημείο αναφοράς στα ελληνικά γράμματα καθώς κατάφερε μέσα από την άκρως τεχνική γλώσσα των ναυτικών να φέρει στον άνθρωπο που δεν έχει σχέση με την θάλασσα τους προβληματισμούς του για την ζωή αλλά και την μαγεία του ταξιδιού.
Στο ποίημά του ο "O Πιλότος Νάγκελ Χάρμπορ" αναφέρεται μέσα σε δύο στροφές στην ροή της ζωής ενός ναυτικού. Ο πιλότος Χάρμπορ ήταν καπετάνιος στα φορτηγά όλη του την ζωή. Καταγόταν από της νήσους Λοφούτεν, της χώρας των φιόρδ, της Νορβηγίας. Ταξίδεψε όλο τον κόσμο με το ίδιο μεράκι όπως την πρώτη μέρα και όταν κουράστηκε πια να γυρνά τις θάλασσες αποφάσισε να πάει στο Κολόμπο και να κάνει την δουλειά του πιλότου.

Το Κολόμπο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της νήσου Κεϋλάνης η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Ινδίας. Εδώ τίθεται ο εξής προβληματισμός από τον Καββαδία. Γιατί ο ήρωας επέλεξε μια τόσο μακρινή χώρα για να κάνει το επάγγελμα του πιλότου; Ήθελε πραγματικά να επιστρέψει στην πατρίδα του;

Η ζωή στη θάλασσα είναι μεν γεμάτη περιπέτεια και εμπειρίες, αλλά είναι γεμάτη και με μοναξιά. Ο ήρωας του ποιήματος ταξίδεψε όλη του την ζωή. Δεν είχε αφήσει κάτι στην πατρίδα να τον περιμένει. Με αποτέλεσμα να μείνει μόνος στο τέλος και να συντηρεί την επιστροφή μόνο στα σχέδια.

Η αναγωγή στην καθημερινότητά μας και η μεταφορά των στίχων του Καββαδία διαμορφώνουν μια στάση ζωής κατά την οποία σαφώς υπάρχουν επιλογές και επιπτώσεις. Όπως ο πιλότος Νάγκελ Χάρμπορ επέλεξε να μείνει για πάντα στην Κεϋλάνη.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αααα αυτός ο Νάγκελ, ο πιλότος Νάγκελ, είχε γίνει ο ήρωάς μου σαν ήμουν έφηβος, τον είχα ζωγραφίσει με κάθε λεπτομέρεια στην οθόνη του μυαλού μου...

Σε ευχαριστώ για αυτό το ποστ, είναι ιδιαίτερη συγκίνηση, όταν κάποιος άλλος, αλλού και σε χρόνο αλλοτινό χτυπάει μία δική του χορδή που ασυναισθητα ταλαντώνει κάποιες δικές σου.

Captain Harbour είπε...

Σε μια ανασκόπηση στις αναρτήσεις μου βρήκα το προ μηνός σχολιό σας. Καθυστερημένα, χρονικά, σας απαντώ πως ήταν από τα ποιήματα που με έκαναν να αγαπήσω τον λόγο του Καββαδία. Είναι αυτό που λέτε. Με έκανε να τον ζωγραφίσω κι εγω στο μυαλό μου και να ταξιδέψω εκεί που πήγε κι αυτός....

Γιωργος Πήττας είπε...

Ελπίζω να είσαι καλά.

Ιάσονας Πετς είπε...

Η σκιαμαχία του Νίκου Καββαδία όσον αφορά τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος διλήματά του, επεκτείνεται σε όλη την ποιητική του επιφάνεια.