Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Ζούμε τις Blogdays

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος γύρω απο ιστολόγια, την θέση τους στην ενημέρωση του πολίτη και τον τρόπο με τον οποίο ο εκάστοτε blogger προσεγγίζει την πραγματικότητα. Η ανωνυμία δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζει a priori την ποιότητα ή τις θέσεις ενός ιστολογίου. Όπως ανέφερα και στο χώρο του Πίτυλου του κ. Γκορτζή ο γράφων θα πρέπει να εμφανίζει την ταυτότητά του μόνο όταν ασκεί κατά κάποιον τρόπο ή ουσιαστική δημοσιογραφία, ασκεί κριτική σε πρόσωπα ή τα κατηγορεί έχοντας τα στοιχεία για να το κάνει. Όταν η κριτική στοχεύει στους θεσμούς, όταν ο blogger εκφράζει θέσεις, απόψεις, γνώσεις που τον χαρακτηρίζουν χωρίς να θίγει την ελευθερία κανενός τότε δεν χρειάζεται να δίνει την πραγματική του ταυτότητα. Αυτή είναι και η επιτυχία των ιστολογίων. Η αποτύπωση της πραγματικής πραγματικότητας από τους πρωταγωνιστές της. Δυστυχώς παντού υπάρχουν μακριά χέρια που σκουραίνουν την καθημερινότητά μας. Αναδημοσιεύω από την Στήλη Άλατος του κ. Πήττα το κείμενο το 9 κεντρικών αρχών των Bloggers:

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Καλώ κι εγώ με την σειρά μου όποιον συμφωνεί με τα 9 αυτά σημεία να τα αναδημοσιεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: