Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Στερητικά Σύνδρομα

Μιας και είναι Κυριακή, είπα να διευρύνω τους ορίζοντες μου και να μάθω μέσω της εκπομπής (της κομμένης πλέον) του Κώστα Βαξεβάνη σχετικά με τον πατριωτισμό στην σύγχρονη Ελλάδα. Τον καλώς και τον κακώς εννοούμενο.

Κατ' αρχήν σκεφτείτε την ιστορική συνέχεια του λαού που κατοικεί αυτά τα χώματα. Από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων έχουν περάσει 2500 χρόνια. Επίσης έχουν περάσει και 3 πολυπολιτισμικές αυτοκρατορίες. Σαν δύο θεωρώ την πρώιμη Ρωμαϊκή και ύστερα την Βυζαντινή καθώς και την Οθωμανική έπειτα. Άρα από βιολογικής απόψεως είναι αδύνατο να είμαστε αμιγείς Έλληνες δηλαδή άμεσοι απόγονοι των αρχαίων λόγω των επιμειξιών.

Από πλευράς κουλτούρας διόλου συμπίπτουμε με τους αρχαίους καθότι η λαίλαπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατάφερε να πολτοποιήσει σε μια άνοστη σούπα πολλά και διάφορα χαρακτηριστικά του λαού που δρα στην περιοχή μας. Και όλα αυτά όχι για να μας σώσει. Αλίμονο άμα πηγαίναμε όλοι στον παράδεισο. Αλλά για την νομή της εξουσίας. Αναλογιστείτε τους λόγους που μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά ως Αγίους τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και την μητέρα του Ελένη που καμιά σχέση δεν είχαν με τον χριστιανισμό παρά την οξυδέρκεια να κρίνουν ότι πρέπει να τον επιβάλλουν για να μην χάσουν την εξουσία.

Η μόνη σύνδεσή μας με τους αρχαίους είναι η γλώσσα, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργουσόπουλος, και συμφωνώ απόλυτα. Είναι ίσως ο πιο ισχυρός δεσμός που θα μπορούσαμε να έχουμε. Όλα τα άλλα είναι ψέματα και θεωρίες ανυπόστατες. Η επίκληση των μεγαλείων του σφάχτη Μεγαλέξανδρου, της ανωτερότητάς μας σε σχέση με άλλους λαούς κλπ κλπ είναι δείγματα στέρησης πολυεπίπεδης.

Πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε τον συνάνθρωπό μας, να φροντίζουμε τις νέες γενιές εφαρμόζοντας την αειφόρο ανάπτυξη, να είμαστε άνθρωποι. Δεν είναι ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία των βλαμμένων κάθε λογής, δεν είναι τα όπλα. Δείτε την εκπομπή εδώ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Μεγάλοι Έλληνες

Περπατούσα κάποια από τις περασμένες μέρες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και βλέπω σε μια μεγάλη αφίσα των Κωνσταντίνο Καραμανλή τον γηραιότερο να ζητά να τον ψηφίσω. Στην αρχή σκέφτηκα πως θα είναι αφίσες σαν κι αυτές που είχαν βγάλει κάποιοι ΠΑΣΟΚοι την εποχή Σημίτη με την εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου ζητώντας την εξωκοσμική παρεμβασή του για να τα πάει καλά ο εκσυγχρονίζων.

Ωστόσο πληροφορήθηκα από έναν φίλο ότι ο ΣΚΑΪ κάνει μια εκπομπή που στόχος της είναι να αναδείξει την κορυφαία Ελληνική μορφή ανά τους αιώνες. Θα μπορούσα να πω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα για να γνωρίσει το ευρύ κοινό μεγάλες προσωπικότητες. Ωστόσο μετά πληροφορήθηκα ότι υπάρχει και ψηφοφορία για να βγάλουμε τον Μέγιστο.

Κρίνω πως είναι λανθασμένος αυτός ο τρόπος καθώς ο καθένας από αυτούς είναι κάτι μοναδικό και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους υπόλοιπους.

Αυτός ο Μίχαλος, ο πρόεδρος κάποιου ΕΒΕΑ, είναι μεγάλος ως Έλλην και προτείνει την άμεση κατάργηση κάθε έννοιας ασύλου. Λοιπόν κύριοι με τα κολλαριστά υποκάμισα αντιληφθείτε ότι το άσυλο είναι συνταγματική αρχή. Αν η κυβέρνηση ήθελε να πιάσει τους κουκουλοφόρους θα το έκανε. Σκεφτείτε να κατέβαιναν εκατό φοιτητές να έκαναν πορεία στην Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι πόσο γρήγορα θα αντιδρούσαν. Σκεφτείτε πως έδερναν τα παιδιά τον Δεκέμβριο. Άρα ότι λένε σχετικά με το ότι δεν μπορούν να τους πιάσουν είναιΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.

Τελικά κι εγώ, Μεγάλος ως Έλλην είμαι (γιατί να είναι μόνο οι άλλοι;) αλλά αυτό το πράμα που με γυρόφερνε εδώ και μια εβδομάδα με έριξε στο κρεββάτι. Όλοι ήταν άρρωστοι εκτός από μένα και τώρα την πάτησα κι εγώ. Για αυτό λευτεριά στις αδελφές νοσοκόμες....

Καλημέρα σας

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

La blogotheque

Λοιπόν νιώθω ωσάν να είμαι η Μπήλιου Τσουκαλά την ώρα που παρουσιάζει το υπερπολύτιμο πολιτιστικό αγαθό που κρατά στα χέρια της. Σήμερα θα σας πω για δυο ιστοτόπους.

La blogotheque

Περιδιαβαίνοντας στο youtube ανακάλυψα ένα κανάλι με το όνομα Lablogotheque. Εκεί υπάρχουν βίντεο από μουσική νέων ταλαντούχων δημιουργών πέρα από συγκεκριμένες φόρμες και τρόπους παρουσίασης. Το σκηνικό πολλές φορές είναι ο δρόμος ή το σαλόνι ενός σπιτιού στο Παρίσι ή στο Λος Άντζελες. Εκεί ανακάλυψα το πολύ καλό δημιουργό του project Beirut, Zach Condon. Ψάξτε το, πιστεύω πως αξίζει. Υπάρχει επίσης και ένας άλλος ιστότοπος o http://www.blogotheque.net/ ο οποίος είναι στα γαλλικά τα οποία δυστυχώς τα άφησα πριν πολύ καιρό.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Hysteria

MUSE

it's bugging me, grueling me
and twisting me around
yeah I'm endlessly caving in
and turning inside out

'cause I want it now
I want it now
give me your heart and your soul
and I'm breaking out
I'm breaking out
last chance to lose control

yeah it's holding me, morphing me
and forcing me to strive
to be endlessly cold within
and dreaming I'm alive

'cause I want it now
I want it now
give me your heart and your soul
I'm not breaking down
I'm breaking out
last chance to lose control

and I want you now
I want you now
I feel my heart implode
and I'm breaking out
escaping now
feeling my faith erode

Δειτε το βιντεο εδώ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα - Ευκαιρία Ευημερίας


Συμφωνώντας ή όχι με την τακτική του σύγχρονου εμπορίου και γενικότερα της παγκοσμίως εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής γίνεται αποδεκτό ότι ο σωστός τρόπος οργάνωσης τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο της διανομής και της αποθήκευσης αγαθών αποτελούν τον θεμέλιο λίθο μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής προσπάθειας.

Με τον όρο Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain) αναφερόμαστε στο σύμπλεγμα αυτό των κόμβων που είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί η παραγωγή, η προώθηση και η λήψη ενός αγαθού από τον καταναλωτή του. Τέτοιοι κόμβοι μπορεί να είναι η μονάδα παραγωγής, οι προμηθευτές της, ο λιανοπωλητής κλπ.

Με τον όρο Εφοδιαστική (Logistics) χαρακτηρίζονται εκείνες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποθήκευση, την προώθηση ενός προϊόντος την κατάλληλη στιγμή, την προστασία τους αποθέματος. Όπως γίνεται αντιληπτό η Εφοδιαστική αποτελεί κόμβο (έναν ή περισσότερους) της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

To 85-90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια της θάλασσας. Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων είναι αυτά που επεκτείνονται συνεχώς έναντι αυτών του χύδην φορτίου. Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν κυριαρχήσει ως μέσο μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων με χαμηλό κόστος. Ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να μεταφέρει έως και 11000 περίπου κιβώτια. Αυτά τα πλοία είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Κατ' επέκταση είναι και τα λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν. Ξεκινούν από την Άπω Ανατολή και φτάνουν στις ΗΠΑ πλέοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών.

Στόχος μιας οικονομίας χωρίς βιομηχανική παραγωγή και με αγροτικό τομέα στα όρια της εξαθλίωσης (περιγράφω την Ελλάδα) θα πρέπει να είναι η δυναμική είσοδος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ως μεγάλο διαμετακομιστικό, ας πούμε, κέντρο. Με ποιο τρόπο;

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια άριστη γεωγραφική θέση για το εμπόριο και αυτό είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου. Όλα τα μεγάλα πλοία, ερχόμενα από την Άπω Ανατολή και κατευθυνόμενα στην Ευρώπη, εισέρχονται στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Θα ήταν εφικτή η δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής εμπορευμάτων τα οποία έπειτα θα μοιράζονταν στις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν υποδομές στην μορφή του Dubai Logistics City. Για να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να δημιουργήθουν υποδομές που θα δέχονται και θα αποστέλουν εμπορεύματα από ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Ένα Logistics Center ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε απαίτηση των πελατών θα πρέπει να αποτελείται από ένα μεγάλο λιμάνι, ένα αεροδρόμιο και εξελιγμένο σιδηρόδρομο.

Η εθνική οικονομία θα μπορούσε να βγει κερδισμένη καθώς η αξία των εμπορευμάτων που μετακινούνται είναι πολλαπλάσια του πλούτου της χώρας μας. Επίσης θα είχε την δυνατότητα να εξασφαλίσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους και να αναβαθμίσει την ζωή σε όλη την χώρα. Το κόστος μπροστά στα κέρδη είναι ελάχιστο.

Μεγάλα λιμάνια τα οποία θα έπρεπε να είναι πρότυπα για την ανάπτυξη των δικών μας είναι αυτό της Μελβούρνης, του Ρότερνταμ και της Σαγκάης. Στην περιήγησή σας σε αυτούς τους ιστοτόπους θα δείτε πως αναφέρονται και τρόποι σύνδεσης με τα λιμάνια π.χ. τραίνα κλπ.

Πρόσθεση:
Η σημαντικότητα της ορθής διαχείρισης της εφοδιαστικής έγκειται στο ότι το 13,5% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ προέρχεται από τον κλάδο αυτό. Διαβάστε την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την εφοδιαστική των εμπορευμάτων στην Ευρώπη.